Házasság hete Dercenben

2018. Feb 19., szerző: Adminisztrátor

Sokatmondó, magával ragadó, s egyben felejthetetlen előadássorozatot hallhattunk a 2018. február 5–7. között megrendezett házasság hete közös kiskörzeti alkalmán Dercenben, ahol a helyiek mellett részt vettek a gáti, fornosi, izsnyétei, munkácsi, beregrákosi és kajdanói házaspárok is. Hálás vagyok Istennek, hogy férjemmel részt vehettünk ezeken az alkalmakon. Véleményem szerint sokunk rájött arra, vagy talán ismét felismerte, hogy mennyire fontos házasságunkat ápolni, Isten Igéje szerint átgondolni s megújítani.

Első este egy rendkívül elgondolkodtató előadást, s egyben egy őszinte és tanulságos bizonyságtételt hallhattunk Katona Viktória nagydobronyi lelkésznő saját életéről, hitharcairól. Fő gondolatmenete: vele tűrni, vele szenvedni. Bizony még a legnehezebb időkben is. Mert a próbák alatt kell a legjobban kitartatunk egymás mellett, és ahogyan fogalmazott: a házasságban „a tűznek nem szabad kialudnia soha”. Isten arra próbált minket a lelkésznőn keresztül rávezetni, hogy a legnehezebb válságokban is éltetnünk, táplálnunk kell ezt a tüzet, amit az Úr gyújt, s nélküle igazából csak pislákol közös életünk lángja. Mert még az is, ami emberi szemmel teljesen elítélt, esetleg menthetetlen, a mi Urunk helyre tudja hozni, meg tudja változtatni.

Második este is egy hasonlóan komoly, mégis sokszor megmosolyogtató, humorral is megtűzdelt előadást hallhatunk dr. Vackó Lászlótól, a Munkácsi Keresztyén Klinika orvosigazgatójától. Beszélt azon időszakokról s fázisokról, amin egy házasság keresztülmegy addig, amíg elérjük az „újra ketten” időszakot. Megérthettük, hogy valójában ki is a mi felebarátunk. Tulajdonképpen az a személy, aki ott van mellettünk a mindennapokban, aki segít és akin segíthetünk: a házastársunk. És hogy valójában mi is a szeretet? A legérthetőbben Pál apostol írja le az 1Korinthus 13-ban. A szeretet maga Jézus Krisztus. És ha ez a szeretet, tehát Krisztus nincs az életünkben, s ha nincs jelen a házasságunkban, akkor nem lehet igazán, Isten szerint áldott és boldog házasságunk.

Dr. Berghauer Olasz Emőke látogatott meg minket harmadjára az ideálok és valóság témájával. Az Úr a szívünkre helyezte, hogy hiába vannak jobbnál jobb elvárásaink, amelyeket a párunkkal szemben támasztunk, tökéletes ember nincs és mi sem vagyunk azok. Egymáshoz alkalmazkodnunk kell. Úgy haladhatunk előre életünk útján, hogy közös célokat tűzünk ki, s a nehéz helyzetekben is közös megoldásokat keresünk, ami mindkettőnk részére, s adott esetben gyermekeinknek is a legjobb.

Hálás vagyok Istennek, hogy ott lehettünk az esti alkalmakon, hálás vagyok a házasságomért!

 

Balla Renáta, Dercen

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.