REFORMÁCIÓ MÁTÉSZALKA FÉNYÉBEN

2017. Nov 10., szerző: Adminisztrátor

Kitüntették Zán-Fábián Sándor kárpátaljai püspököt a magyarság és a keresztyénség védelméért végzett töredelmes munkájáért. A Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület díját a mátészalkai reformációi ünnepségen adták át.

A fény városában ismét felgyúltak a remény sugarai a megújulással összefüggésben október 27-én, pénteken este. Huszonkilencedik alkalommal tartotta reformációi megemlékezését  a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület, a mátészalkai református gyülekezetek, illetve Mátészalka önkormányzata.

A Kálvin szobornál tartott koszorúzásnál Kovács Sándor országgyűlési képviselő a reformációt, mint történelmi eseményt emelte ki a magyarság egészére vonatkozóan. Hanusi Péter polgármester pedig a reánk vetített fényt tartotta fontosnak az 1517-ben történteket felidézve. A Kálvin János Református Általános Iskola tanítói és tanulói mennyei hangnemben dicsérték a Menny Urát,  áldást mondott Becsei Miklós lelkipásztor. 

A helyi kulturális központban Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke tartott istentiszteletet, aki a János 18,38 bibliai igerészből a „Micsoda az igazság?” kérdést emelte ki, miszerint Pilátus is meg akart felelni az ítélkező tömegnek, mint ahogy mi is mindenhol, mindenkinek szeretnénk megfelelni és elfogadtatni magunkat, kihagyva a Mindenható Istent.

„Most tehát embereknek akarok a kedvében járni, vagy Istennek? Vagy embereknek igyekszem tetszeni? Ha még mindig embereknek akarnék tetszeni, nem volnék Krisztus szolgája.” (Gal 1,10) – erősítette a hallgatóságot. Imádságot ezután Nagy György lelkipásztor mondott.

Az istentiszteletet követően Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár ünnepi beszédét hallhatta a több száz tagú gyülekezet. Ünnepi köszöntőjében Szalay Kont, a Szatmári Református Egyházmegye esperese az egység fontosságát  hangsúlyozta a reformáció 500. évfordulója alkalmából.

Fülöp István, a Mátészalkai Járási Hivatal vezetője és a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke a reánk bízott Kárpát-medence betöltésére és megtartására szólított fel, hiszen a magyar nyelv, kultúra és keresztyénség már több mint ezer éves értékünk. „Mert nem a félelem lelkét adta nekünk az Isten..." (2 Tim 1,7) – hangoztatta a társadalomra, ezen belül a keresztyénségre nehezedő terhekre utalva.

Milotai Nyilas István díjban részesült Zán-Fábián Sándor kárpátaljai püspök a magyarság és a keresztyénség védelméért végzett töredelmes munkájáért. Az ünnepi műsort Bélbász-Szűcs Andrea csengersimai lelkésznő konferálta és Makrai Tiborné kísérte az alkalom alatt énekelt énekeket.

A megemlékező est énekes fénypontjai Sebestyén Márta Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas művésznő, a magyar népdaléneklés emblematikus alakja és Andrejszki Judit, barokk szoprán, csembalista és orgonista művésznő, a régizene követe voltak, s tették igazán színessé a reformáció 500. évfordulóját Szatmár központjában.

Balkánszky Viktor

A szerző a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület munkatársa

forrás: ttre.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.