Jézusi nagy találkozások Badalóban

2017. Mar 10., szerző: Adminisztrátor

Evangelizációs hétvége valósult meg március 3. és 5. között a beregszászi járásbeli Badalóban. A Tisza parti településen messziről jött szolgálattevő hirdette Isten Igéjét…

Több éve van már kapcsolat a Budapesttől 30 km-re fekvő Őrbottyán és a kárpátaljai Badaló református gyülekezetei között. A magyar városban működik az Őrszentmiklósi Református Gyülekezet, melynek lelkipásztora, Szabó Gábor Ferenc érkezett hozzánk a hétvégére, magával hozva a közösség üdvözletét és a Szentírás tanítását.

Péntek este kezdődött az evangéliumi sorozat. Első este a vak Bartimeusról esett szó. Az Úr Jézust a Jeruzsálembe vezető úton nagy sokaság veszi körül, akik hangoskodására a kapuban ülő Bartimeus is felfigyel. „Dávid fia, könyörülj rajtam!” – kiállt a koldus, felismerve egyetlen reményét. Erre a felismerésre van ma nekünk is szükségünk: nemcsak nyomorúságunkat látni, hanem azt is, Aki kivezet belőle. A történet folytatásából kiderül, az Úr megszánja ezt az embert, odahívja és így szól: „Menj el, láss, a hited megtartott téged.” Jézushoz sietve Bartimeus ledobja felső ruháját, hogy gyorsan odaérjen Hozzá. A mi életünkben is sokszor vannak ilyen akadályok, melyektől meg kell szabadulnunk – fogalmazott az igehirdető. Milyen erős hit, és milyen nagyszerű, az Úrral való találkozás ez!

Szombat este Zákeussal találkozhattunk. Egy olyan emberről szól ez a történet, aki fővámszedőként közutálat tárgya volt. Helyzetét az is nehezített, hogy igencsak aprócska ember volt. Mégis kíváncsi volt az Úr Jézusra, olyannyira, hogy felmászott a közelben lévő fügefára, hogy legalább messziről láthassa a Mestert. És olyan csodálatos, amikor az Úr megszólítja, jöjjön le a fáról, mert nála vacsorál. Az Isten fia, bár még sosem látta, de ismerte ezt a bűnös embert, és terve volt vele. A zúgolódókkal nem törődve megszállt a vétkes házában, aki még az este hitre jutott. Egy vacsora, a Jézussal való találkozás hozta el ennek a kapzsi és nyomorult embernek a megváltást.

Vasárnap, az ünnepi istentisztelet alkalmával ért véget az evangelizációs sorozat. Az utolsó nagy találkozás Péteré volt. Ha Péterről hallunk sokunknak eszébe jut az emberhalász kifejezés. Nem véletlen, hiszen az Úr erre hívta el Pétert, és minket is.

A halászok egész éjszaka fáradtak, hiszen a hőmérséklet miatt a vidéken csak ekkor volt alkalmas az idő a halfogásra. Jézus is a tó partján tanított, de látva a tömeg tolongását arra kérte Simont, vigye Őt csónakjával a vízre. A halász közvetlen közelről figyelhette és hallgathatta az Úr tanítását. Majd, amikor arra kéri, evezzen mélyre és vesse ki a hálót, bár némi kétely felmerül benne, mégis valami az engedelmességre sarkallja. És csoda történik: a háló roskadásig megtelik hallal. Simonban megszületik a felismerés, belátja, hogy ki áll vele a csónakban, hogy mekkora az Isten, és hogy ő egy bűnös ember. Félve kéri Jézust, hogy távozzon tőle. Ez a félelem belénk is berögzült. De nem szabad rettegnünk, hiszen a Biblia is 365-ször bíztat így: ne félj! A halászok pedig a partra érve otthagyták csónakjaikat, és követték Őt.

Erre a félelem és feltétel nélküli Istenkövetésre bátorított mindenkit a lelkipásztor. Aki arra kért bennünket, vegyük észre, mennyi hasonlóság van a mi életünk és Simon Péteré között. Ne legyünk Pató Pál urak, ne halogassuk a döntést, lépjünk még ma!

A záró alkalom áldásokban gazdag volt, hiszen kiosztották a keresztség sakramentumát is. A Reformáció Gyermekei Program keretében a településen először a Szabó házaspár negyedik gyermekét köszönthettük a gyülekezetben. Valamint az igehirdető Szabó Gábor Ferenc az őrbottyáni testvérek üdvözlete mellett átadta a gyülekezetük által, a badalói egyházközség részére összegyűjtött több mint 300 000 forintnyi adományt és néhány képeslapot a jelenlévők számára.

Hisszük, hogy ez a párnapos evangelizációs sorozat jézusi nagy találkozásokat eredményezhet. SDG!

Nagy Gabriella

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.