A reformáció 500. évfordulójának ünnepi megnyitója Ungváron

2017. Jan 11., szerző: Adminisztrátor

Egy az Isten

1517. október 31-én Luther Márton ágostai szerzetesrendi egyetemi tanár kifüggesztette 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, melyben megfogalmazta az egyház megújításával kapcsolatos gondolatait, követeléseit, s ezzel egy új korszakot nyitott meg nemcsak az európai egyháztörténelemben, hanem az ember Istenhez, egyházhoz és hithez való viszonyában is. A reformációnak köszönhető, hogy az egyszerű emberek is kézbe vehették, tanulmányozhatták a Bibliát, hogy minden nép anyanyelvén olvashatja azt, hogy visszatérhettünk a tiszta forráshoz. Ma is megújulásra van szükség, és országunk is csak a lelki reformáción keresztül juthat el a megújulásig, hangsúlyozták az Ungvári Megyei Ukrán Drámai Színházban a reformáció emlékévének megnyitása alkalmából január 8-án tartott ünnepségen, melyet öt ukrajnai protestáns egyház szervezett.

Héder János, a Kárpátaljai Református Egyház főjegyzője előadásában a reformáció történetébe nyújtott betekintést. Felidézte az azt kiváltó politikai, vallási okokat, hangsúlyozva, hogy a reformátorok nem valami újat, valami modernt akartak, „csak” visszatérni a forráshoz, a Szentíráshoz. Elítélték az egyház pénzért árult bűnbocsánatának gyakorlatát, mert egyedül hit által jutunk üdvösségre, megfogalmazták a protestáns reformáció öt alapvető hittételét: egyedül a Szentírás, egyedül hit által, egyedül kegyelemből, egyedül Krisztus, egyedül Istené a dicsőség. Héder János beszélt a reformáció eredményeiről is, hisz az a kultúra, a tudomány, a művészet felvirágzását, szellemi, gazdasági és erkölcsi felemelkedést hozott. És hoz ma is azokba az országokba, ahol erős a protestáns keresztyénség (Észak- és Dél-Korea példáját említve összehasonlításként). Az előadó beszélt a reformáció ukrajnai elterjedéséről, annak hatásairól is. A máról szólva kifejtette: mindannyiunknak szívünkben kell megújulni, hogy megújulhasson környezetünk, országunk is.


Kuti László ungvári magyar konzul a reformátusok köszöntésével üdvözölte az ünneplő sokaságot: Áldás, békesség! Az 500 esztendővel ezelőtt indult szellemi áramlat nem csupán kulturális örökségünk, de mindennapjaink talán legfontosabb részévé vált, fogalmazott köszöntő beszédében a vezető konzul, aki abbéli meggyőződésének is hangot adott, hogy Ukrajnában, Kárpátalján a reformáció évfordulójának közös ünneplése még közelebb hozza egymáshoz az itt élő különböző felekezetekhez tartozó embereket. Örömmel nyugtázta, hogy azok a kárpátaljai keresztyének, akik reformátusnak vallják magukat, magyar nyelven olvassák a Bibliát. 

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke a többségében ukrán/orosz ajkú ukrajnai protestáns egyházakat képviselő közönség előtt örömmel állapította meg, hogy a reformátusok nincsenek egyedül, s abbéli reményének adott hangot, hogy együtt erősek vagyunk, leszünk. Mert mindannyiunk számára bizonyos, hogy Isten szeret, Jézus a mi megváltónk, aki életét adta, hogy nekünk, valamennyiünknek örök életünk legyen. Csak hinnünk kell benne, s minden nap a Bibliát olvasva kérni az Úr vezetését, mondta.

A reformáció a mi szívünkben kezdődik, s az majd meglátszik az országon is, hangsúlyozta Kondor Ivan, az Evangélikus Keresztyén Baptista Egyház főpásztora. A reformáció nem valami új, hanem visszatérés az igaz forráshoz, fogalmazott Hripta Viktor, a Keresztyén Evagelikus Hit Egyház főpásztora, aki kiemelte: csak a hit, csak Isten szava, igazsága vezet az örök életre. Mit adott a reformáció? – tette fel a kérdést a Hetednapi Adventista Egyház helyettes vezetője. Anyanyelvű Bibliát elsősorban, anyanyelvű istentiszteletet, ami közelebb vitte Istenhez az embereket, megváltoztatta gondolkodásmódjukat. Egyedül Istené a dicsőség – és nem egy országé, nem valamely hatalomé, fogalmazott Vaszil Rajcsinec, a Keresztyén Evangéliumi Szabadegyházak ukrajnai uniójának püspöke. Aki örömmel nyugtázta, hogy véget értek azok az idők, amikor tiltották a vallásgyakorlást, üldözték az egyházakat. Ma tudós professzorok is a Bibliában találják meg azokat a válaszokat, amelyeket hiába kerestek a tudományban, mert csak a Biblia tartalmazza a tiszta igazságot. A püspök arra figyelmeztetett, hogy mindent úgy cselekedjünk, hogy az Istennek tetsző legyen.

A megnyitót az egyházak összevont énekkarának szolgálata tette igazán ünnepélyessé Olekszij Bokocs vezetésével.

Marton Erzsébet

Fotók: http://refua.tirek.hu/galeria/mutat/15736/?hir=51094

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.