Gulácsy Lajos emlékezetére

2017. Jan 09., szerző: Adminisztrátor

Emlékpark a néhai püspök tiszteletére

1944 őszén több tíz ezer magyar és sváb férfit hurcoltak el Kárpátaljáról a Szovjetunió munkatáboraiba. Az ún. malenykij robot válogatás nélkül szedte áldozatait… 

Az akkorihoz hasonló fagyos télben, idén január derekán avatták fel a Gulág áldozatainak állított emlékművet a munkácsi református templom árnyékában. Január nyolcadikán ünnepi istentisztelet keretében emlékeztek a Szovjetunió munkatáborait megjárt néhai Gulácsy Lajosra, a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) nyugalmazott püspökére, aki idén lenne 92 éves.

A püspök úr lelkészként évtizedekig szolgált a Munkácsi Református Gyülekezetben. A közösség most az ő emléke előtt tisztelegve az újonnan átadott emlékparkot, korábbi lelkipásztoráról nevezte el.


Az ünnepi alkalmon Zán Fábián Sándor a KRE püspöke hirdette Isten Igéjét. Az aznapra kijelölt újszövetségi igeszakaszból, Pál apostol Thesszalonikaiakhoz írott leveléből szólt az üzenet: „A testvéri szeretetről pedig nem szükséges írnom nektek, hiszen titeket is az Isten tanított az egymás iránti szeretetre… (9-14)”. Milyen jó lenne, ha nem lenne szükséges a testvérszeretetről beszélnünk – fogalmazott a püspök, majd hozzátette – ahogy az Ige fogalmaz: növekedjetek! Hiszen minden dolog, amit nem használunk, idővel elveszíti az értékét. Ezért kell gyarapodnunk! „Csendesen éljetek, tegyétek a magatok dolgát…”- folytatódik az igeszakasz. Erre hívta fel a figyelmünket az igehirdető, hogy a mai világban, amikor senki nincs megelégedve az életével, a hellyel, ahová született, Isten ilyen világosan vezet minket. Majd arra kért mindenkit, hogy imádkozzunk azért, az Úr adjon meggyőződést arról, hogy a helyünkön vagyunk! Mi a Mennyországba készülünk, ahová azok kerülnek, akik alázatos szívvel, csendesen végzik dolgukat.

Az istentiszteleti alkalom keretében Taracközi Gerzson, a munkácsi gyülekezet lelkipásztora emlékezett a néhai püspökről és szolgatársról. És elhangzott a legnagyobb igazság Gulácsy Lajos életével kapcsoltban: hogy miért emlékezzünk rá? – Mert élete hiteles példa.

Az ünnepség fényét emelte a Munkácsi Református Gyülekezet énekkarának a szolgálata is. Ezt követően a templom melletti parkban elhelyezett szobor alkotója, a város szülötte, Matl Péter szobrászművész köszöntötte az egybegyűlteket. Mint elmondta a négy méter magas fából készült szobor valamikor egy rönk volt, de a természet erői kettévágták. Az így már két különálló darabot ma ácskapcsok fogják össze, jelképezve ezzel a kitartást és az egységet. A szobor tetején két égbenyúló kéz látható, mely az Istentől való áldáskérést jelképezi.

Az alkalom végén magyar nemzeti himnuszunk eléneklése után avatták fel az emlékparkot.

Az ünnepség után a szomszédos gyülekezeti teremben szeretetvendégségre került sor, mely keretében megnyitották Matl Péter Po pjáty – Ötösével című kiállítását.

-gabriella-


Matl Péter:
A munkácsi református templom udvarára tervezett emlékmű leírása
A második világháború után a szovjet vezetés ki akarta irtani Kárpátalja magyarságát, sátáni módszerekkel megtörni az életbe, Istenbe vetett hitét. A történelemben sokszor volt erre már példa és arra is, hogy csak az erős hitű nemzetek tudtak lábra állni az ilyen embertelen megpróbáltatások után. A gyenge hitűek eltűntek a történelem süllyesztőjében.
Az én tervem egy égbe emelt kezű megkötözött embert ábrázol, kinek éghez fohászkodó kezei, mint szárnyak, kissé a szentlélek galambját is szimbolizálják. Egy tölgyfarönk, mely hosszában ketté van hasítva és most kovácsolt ácskapcsokkal van összekötve, valamikor egy egységes formát képezett, de a szenvedés kettészakította. A közötte lévő űr a szabadsághoz fűződő vágyat jelzi, amit szorosan elzár a börtönrácsokat jelképező sok ácskapocs. Az oszlop égbe nyúló faragott kézpárban tornyosul, mely az Istene gondviselő tevékenységében bízva, várja szabadulását. 
A leírást és a tervet Matl Péter szobrász készítette Munkácson
 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Gulácsy emlékpark