Megpróbáltatások az egyházellenes diktatúrákban

2016. Dec 07., szerző: Adminisztrátor

Az igazság szabadokká tesz titeket! (Jn 8,32) elnevezéssel került megrendezésre a GULAG-emlékévhez kapcsolódó konferencia 2016. nov. 18-án, Sárospatakon, az Imateremben, mely azon volt pataki diákoknak, lelkészeknek kívánt emléket állítani, akik elszenvedői voltak a kommunista diktatúráknak. Mivel több Patakon végzett lelkipásztor szolgált Felvidék és Kárpátalja ref. gyülekezeteiben, így adott volt, hogy az említett régiókból is hallhassunk ismertetést. Tovább gondolkodva Dienes Dénes ig. úrral arra határoztuk el magunkat, hogy kapjanak meghívást előadók az erdélyi és délvidéki részről is, legyen teljes Kárpát-medencei megemlékezés!

A konferencia egyik alapvető célja az volt, hogy kimondassék és elhangozhasson az igazság, hogy voltak szabadságuk és életük kockáztatása árán is olyan lelkészek, ref. közösségek vezetői, akik nem vállalták a kollaborálást, nem írtak feljelentéseket és beszámolókat a megszálló kommunista hatalom képviselőinek, akik mertek nemet mondani és vállalni akár a mártíromságot is. Életük és rendíthetetlen hitük például szolgálhat napjainkban is.

Egy másik cél: teljesíteni Istennek azt a parancsát, mely így hangzik: Mondd el a te fiaidnak és a te fiaid fiainak, hogy mily nagy dolgot cselekedett veled az Úr! Az Úr, akiben hittek az említett lelkészek, és Akiről prédikáltak, meg tudta szabadítani mindazokat, akiket Ő jónak látott. Életüket megkímélte a fagyban, az éhezés, a megerőltető fizikai munka, a köztörvényes bűnözők rémtettei, az embertelenség számunkra elképzelhetetlen körülményei között! Haza hozta a foglyokat, megszabadította! El kell tehát mondani a fiaknak, hogy mily nagy dolgot cselekedett velük az Úr!

A konferencia főtiszteletű Csomós József püspök úr igei szolgálatával kezdődött. Ezt követően Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőnk, a konferencia fővédnöke nyitotta meg az előadások sorát. Dr. Bognár Zalán a hadifogolytáborok rendszeréről, foglyok begyűjtésének körülményeiről tartott részletes, nagyon színvonalas ismertetést. Majd dr. Kovács Áron a Zempléni Egyházmegye területéről történő elhurcolást mutatta be levéltári kutatások tükrében. Fodor Gusztáv a kárpátaljai lelkészsorsokról tartotta előadását, részletesen sorolta föl minden református lelkipásztor történetét, akiket a szovjet NKVD bíróságai koncepciós perekben hozott ítélete nyomán küldtek a GULÁG-ra. Dr. Búza Zsolt és dr. Jánosi Csongor egy-egy felvidéki és erdélyi életúton keresztül tartott ismertetést: Gaál István lp. és Dobri János lp., teológiai professzor sorsát ismertetve.

Matuska Márton három délvidéki ref. lp. mártír sorsát ismertette, köztük Gachal János püspök úrét. Megrendítő volt hallgatni.

Az elhallgatott történelem, az el nem mondott egyéni sorsok, a ki nem mondott szomorúságok feszültsége átörökíthető. Erről Miklós Eszter tartott előadást transzgenerációs traumák címmel.

A Tiszaladányi Jeremiád c. „gulág-oratórium”-ot ismertette és adott elő részleteket belőle Debreczeni Tibor, a darab rendezője.

Végezetül dr. Dienes Dénes, a SRK TGy-nek igazgatója tartott összegzést az elhangzott előadásokról, tanulságokról.

Köszönetemet szeretném kifejezni mindazoknak, akik támogatták a konferencia megrendezésének ötletét, elsősorban Dienes Dénes ig. úrnak, a SRK igazgatóságának, a pályázatírónak és mindazoknak, akik segítségemre voltak a konferencia  megszervezésében, lebonyolításában,  kivitelezésében! Mindezért legyen Istené a dicsőség!

Horkay Anna vallástanár, nevelőtanár

KÉPGALÉRIA  (fotók: Hernád Kiadó): http://srta.hu/hirek/megprobaltatasok-az-egyhazellenes-diktaturakban/nggallery/slideshow
Forrás: srta.hu 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.