Megújult az Isten háza Keresztúrban

2016. Nov 23., szerző: Adminisztrátor

Az építő gyülekezetnek van jövője

Az örök élet vasárnapján – november 20-án. – Tiszakeresztúr népe a szépen megújult templomért adott hálát. Azért, hogy Isten adott erőt, kitartást a nagy munkához, olyan embereket, akik készek voltak áldozatot hozni azért, hogy a szent hajlékot méltóvá tegyék, hogy abban az Úr lakozzék, amikor a hívek leborulva elé járulnak itt.

Amint azt Sipos József, a gyülekezet lelkésze elmondta, 2004-ben a templom külső felújítását végezte el a gyülekezet, 2015-ben pedig hozzákezdtek a teljes belső felújításhoz. Első lépésben a dunaújvárosiaktól kaptak támogatást, azt követően pedig a gyülekezet hívő népének tizedével és a gyülekezeti tagok önkéntes munkájával folytatódott a munka. Ennek köszönhetően csempeburkolatot kapott a padlózat, szépen faragott padok és karzat (Tóth Gyula tiszaújlaki fafaragó munkája) várja a híveket, a mívesen faragott szószék (Gajdos László nagybégányi asztalos mester készítette) a kis ékszerdobozzá vált templom dísze.

- A megújult templom belső tere visszatükrözi azokat a magyar motívumokat, melyek mindig is hozzá tartoztak őseink szimbólumaihoz – magyarázta Sipos József. Ezekből a jelekből meg lehet különböztetni például azt, hogy a templomunkban hol van a női és a férfi oldal. A karzatok is üzenettel bírnak. A szószéktől jobb kézre egyházunk hitvallási iratának, a Heidelbergi Káténak 3 részére utalnak az igék és a Simon András grafikák: az ember nyomorúságáról, az ember megváltásáról és az ember hálájáról beszélnek. A szószéktől bal kézre a reformáció 500. évében Kálvin János jelmondata lett felvésve a középső kazettára, melyet körbe vesz egyházunk 2 szentsége – a sákramentumok. Ráadásul a faragás a tiszakeresztúri református gyülekezetben jelenleg használatban lévő úrvacsorai edényeket és keresztelő kancsót ábrázolja. A szószéken a Kárpátaljai Református Egyházkerület címere található, illetve a gyülekezet jelmondata van felvésve a lelkipásztor feje fölé: „Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk?”

A lelkipásztor arról is beszámolt, hogy a gyülekezet 2007-ben hozzákezdett egy új parókia építésébe. Jelenleg a gyülekezeti rész teljesen kész van, s a magyar állam támogatásának köszönhetően folyik a lelkészlak részének az építése, emellett folynak a felújítási munkálatok a 2002-ben visszakapott épületben is. Mindez annak a jele, hogy a gyülekezet ragaszkodik hitéhez, áldozatkész, meghálálja a szeretetet, az épületekbe befektetett energiák is azt bizonyítják, hogy élni akar, tervez és van jövője.

A hálaadó istentiszteleten Hunyadi Attila, Máramaros-Ugocsa Egyházmegye esperese olvasta a lekciót, majd Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke hirdette az igét a 2Kor 12, 14–15 alapján.

Mint ahogy abban a korban is voltak viták, úgy ma is sok álprobléma vonja el figyelmünket a lényegről: Isten a Fiát adta oda, hogy nekünk életünk, megváltásunk legyen. Ezért kell naponta hálát adnunk. Ez a templom az a szent hely, ahol a kegyelem hirdettetik. Abbéli reményének adott hangot, hogy amint a korintusi gyülekezetnek, úgy a keresztúrinak is a valódi bajok megtalálása lendületet ad, előbb lelki, majd lélekszámbeli növekedést hoz. A püspök azt kérte, hogy találja meg mindenki a feladatát, hogy segítse a gyülekezetek templomba járó 15-20 %-a mellett a tévelygő 80 %-ot is hitre juttatni. Váljunk áldozatkész közösséggé! Istennek nem arra van szüksége, amitek van – s mi az, ami nem Tőle van? –, hanem rátok van szüksége, figyelmeztetett a püspök. Pál apostol lélekmentő volt, az örök életre kívánta felkészíteni a gyülekezetet. Ez legyen a célja minden itt tartott alkalomnak is.

Ezt követően Szilágyi Vanda versben mondott köszönetet a megújult templomért, majd Sipos József ismertette a templom, a gyülekezet történetét, beszámolt a felújítás menetéről. Dobsa István helyi polgármester örömmel számolt be arról, hogy ebben a sokszor emberpróbáló helyzetben is ez a kis közösség eredményeket tud felmutatni, mert élni kíván, s ezért tesz is.

Magyarország fontosnak tartja a nemzet egységét, felelősséget vállal minden magyarért a Kárpát-medencében. Különös figyelemmel fordul Kárpátalja felé, anyagi segítséget nyújt, de a támogatás mit sem ér, ha nem él a közösség, kezdte köszöntését Gara Katalin beregszászi konzul. Abbéli reményének adott hangot, hogy azok, akik ma külföldön tartózkodnak vagy az oda indulók visszatérnek, hisz itt szükség van rájuk, hogy ezer év múltán is magyarul zengjenek a zsoltárok, a dicséretek.

Köszöntötték a gyülekezetet és az itt tíz éve szolgálatot teljesítő Sipos Józsefet a vendégek is – a sajókeresztúri és a budaörsi küldöttség –, illetve a lelkészek egy-egy ige kíséretében adták át gyülekezeteik üdvözletét.

A továbbiakban Kocsis József gondnok mondott köszönetet mindazoknak, akik anyagiakkal vagy kétkezi munkájukkal hozzájárultak a templom felújításához, s a gyülekezet nevében megköszönte Sipos József tízéves szolgálatát és Isten áldását kérte életére.

Az alkalom szeretetvendégséggel ért véget.

Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.