Otthoni Beteggondozó Szolgálat indult

2016. Oct 16., szerző: Adminisztrátor

„Erősítsétek a lankadt kezeket, tegyétek erőssé a roskadozó térdeket!” (Ézs 35, 3)

A Kárpátaljai Keresztyén Diakóniai Alapítvány (KKDA) szeptember elején jött létre. Első és legmeghatározóbb programja egy olyan hálózatot létrehozni, mely egyedül élő, idős vagy beteg emberek ellátásban nyújt segítséget. Erre a célra hozták létre az Otthoni Beteggondozó Szolgálatot.

A program képzett szakemberei az önellátásra képtelen, vagy a kórházi kezelés után hazakerült emberek gondozását végzik. A betegellátás ügyfeleink saját otthonában, családias és ismerős környezetben történik – ismerteti munkáját saját szóróanyagában a szolgálat. Melynek szélesebb körű megismerésére október 15-én, Makkosjánosiban nyílt lehetőség. Amikor is a KKDA vezetői egy sajtótájékoztató keretében számoltak be az alapítvány létrejöttéről és a szolgálat indulásáról.

Egy zártkörű kuratóriumi értekezést követően Gogola István, a Kárpátaljai Keresztyén Diakóniai Alapítvány programigazgatója köszöntötte a megjelenteket. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Hegedűs Lajos, az Erdélyi DKA országos koordinációs igazgatója, akik a szolgálatban való testvérekként, a maguk egy évtizedes tapasztalatával segítik a kárpátaljai kezdeményezést. A programon részt vettek a Kárpátaljai Református Egyház vezetői, kerületi és megyei szinten, valamint a kezdeményezésnek helyt adó beregszászi gyülekezet lelkészei. A közös munkában természetesen szükség van vidékünk egészségügyi és szociális, valamint diakóniai vezetőire, akik szintén jelen voltak az eseményen.

A közös munka és az összefogás erejét hangsúlyozta Zán Fábián Sándor (a KRE püspöke) az alapítvány elnöke is, aki köszöntötte az egybegyűlteket, és mindenkit megkért arra, hogy lehetőségei szerint segítse a most induló szolgálatot. Kifejtette, mekkora szerepet vállal most a beregszászi gyülekezet, aki a már jól működő diakóniai hálózatával egy biztos alapot képez a kezdeményezésnek. A püspök kitért arra is, hogy a Kárpátalján újonnan elindult program első állomása Beregszász, de a gyülekezetek révén, az egészségügyi és szociális ellátórendszer segítségével rövid időn belül szeretnék azt kiterjeszteni.

Ezt követően Gogola István ismertette az alapítvány és az Otthoni Beteggondozó Szolgálat célkitűzéseit. Mint az kiderült, már néhány hete megkezdődött a munka, a Beregszászi Református Gyülekezeten belül. Két diakónus segítségével jutnak el több száz segítségre szorulóhoz.

Beregszászban egy jól működő hálózat van kiépítve, mely révén háromszáz embert érnek el. Ez a diakóniai munka pedig a KRE legtöbb gyülekezetében működik, velük összefogva könnyen erőre kaphat a szolgálat – tette hozzá Taracközi Ferenc, a gyülekezet vezető lelkipásztora.

A programigazgató, Gogola István, kitért még a program céljaira. A betegeket vagy rászorulókat saját környezetükben szeretnék ellátni és segíteni. A betegellátásban szakképzett ápolók lesznek segítségükre, viszont az önkéntesek jelentkezését is várják, akik olyan feladatokban tudnak besegíteni, melyek teljesen hétköznapiak, ám egy beteg vagy idős ember számára problémát jelentenek. Ilyen például a gyógyszerek beszerzése, favágás, vagy éppen a lakás illetve udvar rendbetétele.

A segítségnyújtás nemcsak fizikai, de lelki értelemben is megvalósul. Így a hozzátartozók képzése, a gondozással, betegséggel való tanácsadás is a program részét képzi majd. Mindemellett az ápoltak számára egészségügyi eszközöket is kölcsönöznek, valamint a családtagokat is felkészítik a beteggondozás önálló elvégzésére.

Minden ott kezdődik, hogy az ember szembesül a problémával. Ezt ismerte fel a Beregszászi Református Gyülekezet is, akik elsőként csatlakoztak a programhoz. Erre egy pályázat útján volt lehetőségük, melyet egy svájci szerezet, a HEKS támogat.

A kezdeményezés egyedülálló Ukrajnában. De az alapítvány munkatársai bíznak benne, hogy első körben csak Kárpátalján, majd rövid időn belül az egész országban gyökeret vethet a szolgálat. A Bibliában oly sokszor elhangzik: „nincs emberem”. Erre a problémára kíván megoldást adni a Otthoni Beteggondozó Szplgálat.

Az iroda keddtől szombatig tart nyitva. Itt jelentkezhetnek önkéntesként a programba, illetve a munkatársak figyelmébe ajánlhatnak rászorulókat, egyedül élőket vagy betegeket.

-gabriella-

Elérhetőségek:

Ügyfélszolgálati iroda:

90202 Ukrajna, Beregszász, B. Hmelnickij u. 2.

E-mail: diakonia.karpatalja@gmail.com

Telefon: +380 66 046 4647

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.