A testvériség próbája

2016. Jun 26., szerző: Adminisztrátor

Akárhányszor halljuk, akárhányszor mondják, hogy Isten a váratlan látogatások istene, nehéz belegondolni e tény következményeibe. Legtöbbször tudomásul vesszük, hogy Isten kiszámíthatatlan és szabad, a világ szuverén teremtője, de ennél tovább nem megyünk. Egészen addig, amíg meg nem történik velünk az, amit nem vártunk

Július 21-én, egy keddi reggelen ezrek tapasztalhatták, milyen kétségbeejtő helyzetbe kerülhet egy család igen rövid idő alatt. A jégeső, amelynek hírét a helyi hírcsatornák rögtön felkapták és ami többszáz házat megrongált, váratlanul ért mindenkit. Isten meglátogatta a népét.

Mert tud Ő így is látogatni. Egyáltalán nem szeretném, ha úgy tűnne, hogy nem érzek szimpátiát a katasztrófa sújtotta vidékek lakosaival szemben, de ez az igazság. Isten tud úgy látogatni, hogy abba beleroppan minden, összeomlik, amik évek keserves munkájával és hangyaszorgalmával raktunk össze. Isten meglátogat minket és választ vár: mit válaszolunk az Ő kezdeményezésére?

Sokféleképpen lehet válaszolni erre. Van, aki tagadással felel: nem is Isten az olyan, aki megengedi, hogy hívő emberek házaiban, gépkocsijaiban tegyen kárt a vihar! Van, aki elkeseredik: miért engedte meg Isten mindezt? Talán már nem szeret? Mások felemelik a vékony fóia és a tetőfedő anyagok árát, hogy minél nagyobb nyereségre tegyenek szert az emberek nyomorúságán. Akad olyan is, aki ki akarja hagyni Istent  a katasztrófa okainak feltárásából: jégeső volt, most meg kell javítani a tetőt. Hagyjuk ki ebből Istent.

A szőlősgyulai gyülekezet öt férfitagja egészen másképp válaszolt Isten látogatására. Peleskei Béla tekeházi, feketeardai és királyházi lelkipásztor hívására szerda délután elindultunk, hogy megmutassuk: a testvériség nem csupán a kényelmes idők súlytalan szófordulata. Pontosan a nehéz időkben, a próbák idejében mutatkozik meg, mit jelent az, hogy Krisztusban testvérek vagyunk és egy nagy családként összefoghatunk.

A szőlősgyulai gyülekezet tagjaival így kezdtünk neki a tekeházai parókia tetejének ideiglenes javításához, befedéséhez. Isten kegyelméből ezt a munkát el tudtuk végezni és ideiglenes megoldásként befedtük a parókia megrongálódott tetejét. Mint megtudtuk, Tekeháza 520 háztartásából 468-ban keletkezett jelentős mértékű kár. A mi erőnk, lehetőségünk egy rendbehozatalára futotta – örülünk, hogy ezt is megtehettük.

Hálásak vagyunk Istennek, hogy falunkat elkerülte a jégeső, de tudtunk segíteni azoknak, akiket Isten most nehezebb próba alá vetett. Szeretnénk buzdítani minden református és nem református, keresztyén embert, hogy lehetőségeihez mérten segítse a jégkárt szenvedett települések lakosait és kisközösségeit, legyen szó Tekeházáról, Királyházáról, ahol a református templomtető is teljes cserére szorul, vagy Tiszabökényről.

Minden hitben adott válaszért, amit Isten látogatására teszünk, az Övé legyen a dicsőség!

 

Laskoti Zoltán

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.