Aszódi diákok gyűjtöttek Badalóért

2016. May 25., szerző: Adminisztrátor

Május 19-én négyfős küldöttség érkezett a beregszászi járásbeli Badalóba az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnáziumból. Az intézmény, melynek valamikor Petőfi Sándor is koptatta padjait, ma is több mint hétszáz diákot oktat. A gimnáziumban már hagyomány az ún. karitatív hét, mely során minden évben nemes céllal szerveznek gyűjtést a tanulók. A megmozdulás idei kedvezményezettje a Badalói Református Gyülekezet volt.

Az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium története egészen 1727-ig vezethető vissza. A szocializmus évei alatt szünetelt ugyan, de 22 éve újraindult az oktatás az intézményben. Jelenleg 740 diákkal (11-től 19 éves korig) és közel hatvan oktatóval folyik a munka az iskolában. Melynek egy igaz már két évtizedes, de nagyon modern és impozáns épület ad otthont.

A gimnáziumban fontos a színvonalas oktató-nevelő munka és a vallási nevelés. A mindennapokat pedig számos érdekes program teszi izgalmassá. Az egyik már hagyományosnak mondható program a karitatív hét, melyet minden évben nemes céllal rendeznek meg. A tanulók a legkülönbözőbb módszerekkel igyekeznek pénzt gyűjteni. Árulnak például felajánlásra került virágot, házi készítésű süteményt, vagy éppen papírgyűjtéssel és jótékonysági sportversenyek nevezési díjával is próbálnak segíteni. Korábban támogattak már nehéz helyzetben lévő nagycsaládokat, akiknek a befolyt összegből kifizették a számláikat és tűzifát vásároltak a fűtési időszakra, illetve gyermek hospice ház működéséhez is hozzájárultak.

Idén a megmozdulás kezdeményezettje a Badalói Református Gyülekezet volt. Az iskola diákjai és tanárai több ízben találkoztak már a kárpátaljai magyarok jelen megpróbáltatásaival, többek között reggeli áhítatok alkalmával is hallottak az itteni helyzetről, ezért úgy döntöttek, hogy az idei karitatív hét bevételét a badalói testvéreknek ajánlják fel (minthogy korábbi szolgálat révén ismerték meg annak lelkipásztorát).

Május 19-én az intézmény egyik lelki vezetője, egy hitoktatója és két diákja ékezett a kárpátaljai településre. Mint azt Novotny Dániel az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium iskolalelkésze lapunknak elmondta – idén rekord összegű adományt sikerült összegyűjteniük a diákoknak, mely nagy valószínűséggel annak tudható be, hogy Aszódon is sokan hallottak a Kárpátalját érintő nehézségekről, így szívesen segítettek.

A rövid látogatás során az anyaországi testvérek megtekintették Beregszász főbb nevezetességeit, majd egy finom ebéd után a badalói gyülekezet ifjúsági közösségi termében mutatták be városukat és gimnáziumukat a helyieknek, mely során átadták azt a több mint 600 000 forintot, melyet a fiatalok összegyűjtöttek. A program része volt még egy nagyobb séta a településen, melynek utcáit anno Petőfi maga is megjárta. Majd a badalói testvérek hálájával és szeretetével a szívükben indult haza a kis csapat az anyaország szívébe. SDG!

Nagy Gabriella

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.