Ung megyei nőszövetségi csendesnap

2016. May 07., szerző: Adminisztrátor

Az elmúlt évben az Ungi Református Egyházmegye nőtestvérei Eszenyben gyűltek össze, akkor arról hoztak döntést, hogy Isten segedelmével elindulnak, felelevenítik és újragondolják a Nőszövetséget. Megállapodásban az is benne volt, hogy minden évben tavasszal és ősszel konferenciát szerveznek feltöltődés, találkozás céljából. 2016. április 12-én elérkezett a nap, amelyért sokat imádkoztunk, és a Csongori Református Egyházközség szervezésében létrejött egy alkalom, amely bővelkedett áldásokban, mintegy 200-an jelentek meg a templomban. Előadások, személyes bizonyságtételek, énekek biztatták a nőtestvéreket.

Katona Viktória, az egyházmegye nőszövetségének elnöke köszöntette az egybegyűlteket. A lelkésznő hangsúlyozta, hogy a nap mottójára válaszoljunk úgy, hogy egyértelműen Krisztus „lábainál” (Mária és Márta története) van helye a nőnek. A köszöntés után az eszenyi énekkar szolgálata következett. Az énekkar szolgálatát a Budapestről érkezett Kovácsné Sz. Ildikó előadása követte, aki közvetlenségével, szeretetével, egyszerűségével több nőtestvérnek a szemébe csalt könnyeket. Az 1Korinthus 11,11 Ige alapján segített még mélyebbre látni a házasságot illetően, a nő és férfi kapcsolatára fókuszálva. Az előadó személyes tapasztalatai által teljes őszinteséggel bíztatta az összegyűlteket, hogy engedjék meg férjeiknek, hogy férfiak legyenek. Ezáltal lesz egyetértés és áldás a házasságon a gyermeknevelésben. Beszélt a párkeresőkhöz, a fiatalasszonyokhoz, a régóta házasságban élőkhöz és az özvegyekhez is. Jó volt, hogy külön kitért a mostani legnagyobb nehézségre, amely a kárpátaljai feleségek nagy részét érinti, hogy férjeik távol dolgoznak a családtól, és új élethelyzetekben kell helytállniuk. Az előadást követően Baksa Marianna csongori fiatalasszony bizonyságtételét hallgathatták meg az egybegyűltek. Olyan jó volt e bizonyságtétel által átvizsgálni a saját életünket és helyére tenni a nem jó helyen lévő elemeket! A bizonyságtétel megerősítette a nőtestvéreket abban, hogy mennyire fontos és egyben lehetséges a szolgálat egy feleség, és anya életében, ha meglátja és megtapasztalja, megérzi, Isten mely szolgálatra hívta el.

A bizonyságtétel után egy szeretetvendégségen vettünk részt, mely alkalmas volt arra is, hogy rég nem látott ismerősök találkoztak egymással, és megoszthatták élményeiket, beszélgethettek. Majd folytatódott csendes napunk. Az eszenyi énekkar ismét megörvendeztetett pár énekkel, melyek segítettek ráhangolódni a délutánra. Bepillanthattunk az Ugocsai Egyházmegye Nőszövetségének munkájába, melyről Balogh Román Ágnes számolt be.  Pásztorné Batta Klára, Nyíregyházán tanít a Testnevelési Főiskolán. Arról tett bizonyságot, hogy a Krisztussal való járás folyamatos változás az életében. Vannak olyan időszakok, melyek a „halál árnyékának a völgyében” telnek el, és ezek a nyomorúságok közepette tudok-e örülni? Személyes örömeiről számolt be az Úrban szenvedései közepette. Az Úr szenvedései közben nem panaszkodott, tűrte mindazt, amit vele tettek. Miközben bántották irgalmas és szerető szemmel nézett a körülötte levőkre. Ehhez képest sokszor nem ez a mi emberi reakciónk. Panaszt panaszra halmozok, szidom a másik embert, aki bánt engem, nem tudok megbocsátani. Klára személyes tapasztalatait osztotta meg ezekkel a mélységekkel kapcsolatosan, elmondva, hogy Isten milyen Igéken keresztül vezette őt a nehezebb időszakokban.  Nem engedhetem meg magamnak, panaszt sugárzó nő legyek, saját magam megtagadásával tudok szabaddá válni ezektől a bűnöktől. Nekünk azért lehet Életünk, mert Jézus engedelmes volt. Jellemző-e rám ez az engedelmesség, amire Ő maga tanít bennünket? Minden javunkra van, zárta mondanivalóját, akár életünk legnehezebb helyzete is.

A napot Pocsainé Tövissi Tímea zárta előadásával: Hol a helye a nőnek? A Lukács 1, 45 volt az alapja előadásának, melyben Mária személyén keresztül nézhettünk bele saját életünkbe, hogy mi hol tartunk jelenleg. Mária, Krisztus édesanyja a világ Megváltóját hordta a szíve alatt. Mi, Jézus Krisztust szívünkben hordozó nők felismertük-e a küldetésünket ebben a világban? Él-e bennem Krisztus úgy, hogy céltudatosan nem az önmagamért járás jellemez, hanem a Krisztusért járás? Mária küldetést teljesít, melyet nem halogat, arra megy, amerre az angyal küldi őt. Engedelmességgel a szívében csoda sorozat részesévé válik. Isten tudja kiformálni a szívünkben az engedelmességet, és ráadásként csodákkal örvendeztethet meg. Keresztyén nőként vannak ismertető jegyei annak, hogy a helyemen vagyok-e: Krisztus- hordozó leszek ebben a sötét világban, megengedem Istennek, hogy az Ige útján vezessen, megfelelő időben megfelelő helyre érkezem – rendelt idő.

Légy, nőtestvérem a helyeden és áldás lesz életeden és szolgálatodon, azon az úton, amelyen jársz!

Pocsainé Tövissi Tímea, Katona Viktória 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Csongor nőszövetségi csendesnap