Külhoni testvérgyülekezetek találkozója

2015. Oct 07., szerző: Adminisztrátor

Mert más fundamentumot senki nem vethet azon kívül, amely vettetett, mely a Jézus Krisztus.” (1Kor 3:11)

Kárpátaljai Salánk: Külhoni testvérgyülekezetek találkozójaA vendégek egy csoportja a salánki templom bejárata előtt 

Kárpát-medencei református gyülekezetek – az erdélyi négyfalusi, a vajdasági pacséri, a felsőrási és alsófalusi felvidéki testvéregyházak küldöttségei jöttek össze a kárpátaljai Salánkon október 2-5-ig, hogy a találkozó keretében erősödjenek hitükben, ismerkedjenek, barátkozzanak, segítsék, támogassák egymást.

A vasárnapi, ünnepi istentiszteleten Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke hirdetett igét, felolvasva és magyarázva a Királyok II. könyve 2. fejezete első 18 versszakát. Prédikációjában többek között kitért arra, hogy jó lenne tudatosan ragaszkodni a református örökségünkhöz, és a reformáció 500 éves évfordulójához közeledve elgondolkodni azon, hogy valóban ugyanabban a szellemben ünnepeljük-e, mint őseink. – Jó lenne, ha a próbák nem elfordítanának, hanem elszántabbá tennének bennünket – emelte ki, hisz lelkiségünk az, ami megtart bennünket, ezért ragaszkodni kell a Szentírás lelki örökségéhez.

A megjelent vendégeket, köztük Csányi Erzsébet pacséri, Márk László Gyula négyfalusi lelkészt és Krizma Imre nyugalmazott lelkipásztort, Miklós Aladárt, a felsőrási egyházközség gondnokát, Klobusinszki Györgyöt, az alsófalui református gyülekezet képviselőjét, Aljohin Viktor salánki polgármestert Balogh Attila házigazda lelkipásztor köszöntötte, és köszönte meg az egyházuknak juttatott támogatást. A vendégek köszöntői után a település polgármestere Kölcsey Ferencet idézve - “ Az ember önmagában semmit sem ér, ha nincs barátunk,elvisz a szél!” – az összefogás és hit erejére hívta fel a figyelmet. Kész Ferenc, a salánki egyház gondnoka kiemelte, hogy Kárpátalján egyházuk a külhoni magyarok összefogásával úttörő szerepet vállalt.

Előtte való nap, a szombati istentiszteleten a pacséri lelkésznő hirdetett igét Pál apostol korintusbeliekhez írt első levele harmadik szakaszából kiindulva. A vendégek kirándulás keretében Kárpátalja legnevezetesebb és legszebb műemlékét, a magyar történelemben jelentős szerepet játszó munkácsi várat tekintették meg. Ellátogattak a beregszászi idősek otthonába, majd a szomszédságban levő Kárpátaljai Református Egyházkerületi Levéltárba és Múzeumba, amely ma már egyháztörténeti kutatóközpontnak is számít, hisz a tárgyi emlékeken, sákramentumokon, ereklyéken kívül a kárpátaljai reformátusság számos írásos forrása megtalálható itt. A település polgármesterének meghívására borkóstolón vettek részt Salánk legrégebbi pincéjében, mely Barkóczi György egykori vadászkastélyához tartozott, melyben II. Rákóczi fejedelem tanácsosaival 1711. február 17-én és 18-án utolsó gyűlését tartotta.

A bensőséges hangulatú találkozó közös ebéddel ért véget.

Komáromi Gizella

Forrás: VajdaságMa

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.