Családi nap Dercenben

2015. Jul 15., szerző: Adminisztrátor

Hálaadás, örvendezés, szórakozás

Dercen takaros portái, a kertekben húzódó hatalmas fóliasátrak azt jelzik, hogy dolgos-szorgos nép lakik itt. A harangszóra az utcán vonuló tömeg meg azt, hogy hívő emberek, akik az Úr napját megszentelik, megállnak a munkában, elmennek az istentiszteletre, hogy hálát adjanak a kapott erőért, a munka gyümölcséért, az áldásokért, meg mindenért. Hogy lelkileg feltöltődve, megerősödve kezdhessenek egy új hetet.

Az elmúlt vasárnap, rendhagyó módon, az iskola és parókia udvarára hívogatott a harang, hogy Isten szabad ege alatt dicsőítsék Őt, hogy meghallhassák az igét azok is, akik nem, vagy csak ritkán járnak a templomba. Az immáron tizenkettedik alkalommal megtartott családi nap ezúttal is istentisztelettel kezdődött, illetve előtte az izsnyétei református gyülekezet fiataljai szolgáltak énekkel.

„Örüljetek az Úrban mindenkor!” – hangzott Zsukovszky Miklós lelkész-esperes igehirdetésében. „Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt, és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.” Erre a biztatásra igencsak nagy szüksége van a ma emberének. Amikor mindenki a híreket lesi, mi történik Munkácson (előző nap volt a tűzharc), retteg a behívások miatt, fél a háborútól, tele van aggódással.

Az ige pedig biztat: semmiért se aggódjatok! Az aggódás, az aggodalom bizalmatlanság, hitetlenség Istennel szemben, mondta az igehirdető. Aki hisz, annak a szívében bizonyság van, hogy Istennél nincs lehetetlen, Ő meg tud szabadítani. Az aggodalmaskodás ellenszere a hit. Az aggódó ember nem tud örülni. Lássuk meg a mindennapok apró örömeit, adjunk hálát mindenért, a kis dolgokért is, azért, hogy tudunk járni, enni, inni stb., ne a próbákban, betegségekben jöjjünk rá, milyen nagy kincsek ezek… Hálaadással tárjuk fel Isten előtt kéréseinket, keressük vele a kapcsolatot. Ez a kapcsolat imádsággal kezdődik. Az imádság után békesség lesz a szívünkben, nyugalmat ad az Isten, tanított az esperes.

Hogy mennyire így van ez, arról igencsak meggyőzően tett bizonyságot Petrusinec Vladimir, a Máramaros-ugocsai Egyházmegye főgondnoka, aki súlyos betegségében megtapasztalta, hogy Istennél nincs lehetetlen, hogy ma is történnek csodák, a hittel mondott imáknak van ereje: utolsó stádiumú rákbetegségéből felépült, most tünetmentes.

Hálaadással éljetek! – hangsúlyozta az igehirdető és a bizonyságtevő is. És van miért hálát adnunk! A derceniek ezért a szép napért is hálát adtak, azért, hogy együtt lehetnek, hogy közös imádságuk, énekben mondott hálaadásuk után együtt szórakozhatnak, beszélgethetnek, örvendezhetnek az itt fellépő gyermekeiknek, unokáiknak.

 

A szervezők igen gazdag programmal készültek a családi napra. A hittanos gyermekek énekekkel, vidám jelenetekkel szórakoztatták a nagyérdeműt. Az Almanach együttes megzenésített versekkel mutatkozott be. Mindenki jól mulatott a családi vetélkedőn. A helyi önkéntes tűzoltóknak köszönhetően az érdeklődők kipróbálhatták a tűzlovagok „paripáját”. Sok szép ajándék – többek között három tévé is – gazdára talált a tombolajátékon. A Tábitha konyha előtt fagyi és a fiatalok által előző este sütött finom sütemények várták a vásárlókat, hogy a befolyt összeggel hozzájáruljanak az alkalom megszervezéséhez. A Máté fivérek ezúttal is hatalmas bográcsokban főzték a finom gulyást, s jutott is abból mindenkinek a nagy a közös ebédnél.

Szóval, egy nagyszerű együtt töltött napot szerveztek a derceniek ezúttal is!

Kovács Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.