Minden héten több tonna segélyszállítmány Kárpátaljára

2015. Apr 27., szerző: Adminisztrátor

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) minden héten útnak indul Ukrajnába. Több tonna vetőmagot, tartós élelmiszert, orvosi, gyógyászati segédeszközöket szállítanak a kárpátaljai rászorulóknak. A folyamatos segítségre óriási szükség van: az ukrán konfliktus a határon túli magyarságot is gazdasági és társadalmi katasztrófa-helyzetbe sodorta.

A Kelet-Ukrajnában zajló katonai, politikai konfliktus miatt ma már egész Ukrajnában, így Kárpátalján is, óriási a bizonytalanság és a feszültség. A közszolgáltatások akadoznak, romlik az egészségügyi ellátás. Az infláció folyamatosan nő, a közalkalmazottak nem mindig kapják meg a fizetésüket. Kárpátalján egyre több hadköteles férfit soroznak be.

Az MRSZ 2014 szeptemberében indította a Kárpátaljai Cselekvési Tervét, melynek keretében több mint 100 millió forint értékben nyújt segítséget a rászorulóknak 2015 őszéig. A program során, amely a járások és települések vezetőivel, valamint a Kárpátaljai Református Egyházkerülettel egyeztetve valósul meg, hetente alapvető élelmiszereket, egészségügyi felszereléseket, meleg ruhákat szállít a szervezet a térségbe. Tavaly ősz óta 172 tonna élelmiszert, 25 tonna vetőmagot és gyógyászati fogyóeszközt szállított a legrászorulóbb intézményekbe és családokhoz. Az április 13-i héten 8 tonna élelmiszert visz a segélyszervezet kárpátaljai óvodákba és egy gimnázium konyhájára.

A kialakult feszült helyzetben a besorozott családfők távolléte a családok teljes anyagi összeomlását okozhatja. Az otthonmaradt nők és gyermekeik napi szinten nélkülöznek; alapvető élelmiszerek, tisztálkodási szerek hiányoznak a háztartásból, hiszen legtöbbször az egyetlen bevételi forrástól, a családfő keresetétől fosztja meg a hadviselés a családokat. Az MRSZ ezért jelenleg 153 olyan kárpátaljai családot (köztük ukrán anyanyelvűeket) támogat, ahonnan a családfőt az ukrán seregbe vitték. A hátrahagyott családtagoknak havonta visz az MRSZ tartós élelmiszert a szervezet.

“Megrendítő, ami Ukrajnában történik. Minden tőlük telhetőt megteszünk, hogy segíthessünk a bajba jutott kárpátaljai magyarságnak és a nélkülöző, ott élő ukrajnaiaknak egyaránt.” - mondta el Osgyán Dániel, az MRSZ ügyvezető igazgatója, aki Pál Sándorral, a szervezet kuratóriumi elnökével együtt elkíséri az Ukrajnába induló segélykamionokat.

tirek.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.