A Kárpátaljai Református Egyház ünnepi közgyűlésén

2015. Feb 18., szerző: Adminisztrátor

Fogadalomtétel, lelkészszentelés, díjátadás

A Kárpátaljai Református Egyház idén február 14-én tartotta ünnepi közgyűlését, melyen sor került az újonnan megválasztott zsinati tagok fogadalomtételére, lelkészszentelésre és Az egyház kiemelt patrónusa díj, illetve a Komjáti Benedek sajtódíj átadására. Az igét ezúttal Bölcskei Gusztáv hirdette, aki az elmúlt három cikluson át volt a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, jelenleg a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora. Igehirdetése alapjául a jó pásztor példázata (Jn 10, 1-11) szolgált: „Én vagyok az ajtó: ha valaki énrajtam át megy be, megtartatik, bejár és kijár, és legelőre talál… én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt, bőségesen éljenek. Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért”. Ez az ige biztatás a ma igen terhes időket élő kárpátaljaiaknak is, hogy menjünk tovább, bízzunk, mert nekünk olyan pásztorunk van, aki egyben bárány is, Isten báránya, aki magára vette bűneinket, meghalt érettünk, hogy nekünk örök életünk legyen. Ezért igazak és megmásíthatatlanok az Ő ígéretei. Ha hisszük az Ő szavát, akkor van reményünk, jövőnk.

 „Küldd útra hírnökid csapatját” – énekelték az igehirdetést követően a 417. éneket a résztvevők, majd Menyhárt István, a választási bizottság elnöke kihirdette a 2014-es év választási eredményeit. Ennek értelmében az egyházkerületi tisztségeket továbbra is ugyanazok a személyek töltik be - püspök: Zán Fábián Sándor, főgondnok: Nagy Béla, főjegyző: Héder János, világi főjegyző: id. Halász Dezső. Az ungi és a beregi egyházmegyék élén sem történtek változások, Ung esperese Balogh Attila, főgondnok: Bátori József. Beregben is újraválasztották Zsukovszky Miklós esperest, Molnár Sándor főgondnokot. Változás csupán a Máramaros-Ugocsa Egyházmegye élén történt, ott ugyanis a harmadik ciklusa letelte után Seres János nem indulhatott az esperes-választáson. Utódja Hunyadi Attila péterfalvai lelkész lett. A főgondnok itt továbbra is Petrusinec Vladimir. A fentebb felsoroltakon kívül a zsinat tagjai lettek: Gergely Szabolcs, Szilágyi Károly, Kacsó Géza Gyurkó Miklós, Dr. Vackó László, Dr. Oroszi Pál, Kolozsy András, Stefán Zoltán, Katkó László, Misák Viktor, Seres János, Molnár Zsolt, Oroszi József, Máté István.

Az ünnepi közgyűlésen sor került a fogadalomtételükre is. Héder János főjegyző az Úr asztalához szólította az újonnan megválasztott zsinat tagjait, akiktől Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület újonnan megválasztott püspöke vette ki az eskü szövegét.

A frissen beiktatott zsinatot, illetve az ünnepi közgyűlés résztvevőit egy-egy igével köszöntötte Fekete Károly püspök, Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Halász Béla, Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház világi elnöke, Nagy Béla, a KRE főgondnoka, aki egyben köszönetet mondott a magyar kormánynak, az anyaországi és a kárpát-medencei református egyházaknak a Kárpátaljának nyújtott segítségért.

A vendégek közül Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke szólt az egybegyűltekhez. Határok szétszabdalhatnak minket, de az egymásért viselt felelősségünk oszthatatlan, és minél nagyobb a baj, annál erősebb ez az elkötelezettségünk – jelentette ki az alelnök. Hangsúlyozta: aggódva figyelik, hogy a háború és béke határán egyensúlyozó Ukrajnában hogyan alakul a kárpátaljai magyarság sorsa. Bármennyire csábító is idegen országok jómódja, bármennyire jelenthet nyugodtabb életet más országok biztonsága, a szülőföldön maradás és boldogulás – különösen nehéz időkben – a legnemesebb emberi célkitűzések egyike, mondta.  A politikus csodálatra méltónak nevezte, hogy a XX. század megannyi szenvedése és tragédiája ellenére ma is 150 ezret meghaladó lélekszámú magyarság és ezen belül több tízezres, hitét őrző református közösség él Kárpátalján. „Hiszünk abban, hogy a kárpátaljai magyarság a mostani nehézségekre is a megmaradással, még összetartóbb magyar közösségeket formálva és az összefogásból erőt merítve ad választ” – mondta, aki Pál apostol szavaival kívánta a kárpátaljaiaknak, hogy „a reménységben örvendezők, a háborúságban tűrők, a könyörgésben állhatatosak legyenek”. 

Levélben küldte el köszöntését Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár, melyet Ljubka Katalin osztályvezető tolmácsolt. Az államtitkár levelében hangsúlyozta: Magyarország választott vezetői és magyar emberek sokasága sokszor kimondta, tetteivel igyekezett éreztetni, hogy Kárpátalja minden magyarjára nemzettestvérként, a magyar nemzet részeként tekint. Azt kívánta az újonnan megválasztott egyházi tisztségviselőknek, Kárpátalja magyarjainak és minden népének, hogy „szilárd hittel, testvéri és embertársi összefogással őrizzük meg közösen az emberiességet, a szeretetet és a reményt. Saját békénk megőrzésével álljunk ki a béke ügye mellett! Bízzunk magyar közösségünk, gyülekezeteink jövőjében, mert Isten képes a rosszat is jóra fordítani! Magyarország pedig nem hagyja magára külhoni, nehéz helyzetbe került fiait, így a kárpátaljai magyarokat sem”.

Babják Zoltán polgármester köszöntőjében a béke, az összefogás fontosságát hangsúlyozta.

Az ünnepi közgyűlés keretében idén három fiatal lelkész felszentelésére is sor került. Menyhárt István jelenleg Mezőváriban, Jakab Attila Beregsomban és Baksa Zsolt Nagymuzsalyban szolgál beosztott lelkészként. Az esküt tőlük Zán Fábián Sándor püspök vette ki, majd a megjelent püspökökkel együtt kézrátéttel megáldotta őket, s egy-egy igét helyezett a felszentelt lelkészek szívére.

2013-ban a KRE vezetősége létrehozta a Kárpátalja kiemelt patrónusa díjat, amelyet elsőként tavaly Bacskai József főkonzul úrnak adott át, idén pedig ezt a díjat Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke kapta.

A Komjáti Benedek sajtódíjat a kuratórium idén Domáreckájá Júliának, a Pulzus Rádió önkéntes munkatársának ítélte oda, oklevéllel ismerték el Fábián Katalin és Lajos Mihály újságírók munkáját.

„Akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál” – idézte zárszavában a rómaiakhoz írott levél 8. részének 28. versét Zán Fábián Sándor. Aki ezt tudja és vallja, annak van jövője, mondta a püspök, aki arról is szólt, hogy az előttünk álló négy esztendőben nem csupán megtartanunk kell, amink van, de vállalni kell a gyermekeket, hódítani kell megtört szíveket, embereket, pogányokat, hogy Isten népe növekedjen. Ehhez sok erőre van szükség, de hisszük, hogy Krisztus megerősít.

Ezzel a hittel és reménnyel megerősödve vonult ki a tömeg a templomból, énekelve: „Vezess, Jézusunk!”

Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.