Egyházmegyei tisztségviselők beiktatása Bereg megyében

2015. Jan 21., szerző: Adminisztrátor

Istenhit, felelősség, bölcsesség
A címben megfogalmazott tulajdonságokkal kell rendelkezniük elsősorban azoknak az egyházi vezetőknek, akik a rájuk bízott nyáj pasztorálására hívattak. Ők a ma apostolai. Akik azt a küldetést kapták, hogy hirdessék az örömhírt mindenkor és mindenhol: „Menjetek el szerte az egész világba, hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek” – helyezte Istennek igéjét mindenki szívére az elmúlt vasárnap a Beregi Egyházmegye tisztségviselőinek Dercenben megtartott beiktató ünnepi istentiszteletén mindenki szívére Gulácsy Lajos nyugalmazott püspök.

 

Ezúttal is zsúfolásig megtelt a derceni református templom. A megjelenteket Zsukovszky Miklós helyi református lelkész, a Beregi Református Egyházmegye újraválasztott esperese köszöntötte. Igét a Márk 16. része alapján Gulácsy Lajos hirdetett, aki hangsúlyozta: boldog az a nép, akinek olyan tanácsosai vannak, akik hallgatnak Isten szavára. Abbéli örömének is hangot adott, hogy látja: a Kárpátaljai Református Egyháznak ilyen rátermett vezetői vannak. Ők megkapják az ígéretet is: „Én veletek vagyok a világ végezetéig…” Gulácsy Lajos az ifjúság nevelésének fontosságára is felhívta a figyelmet, hisz, mint mondta, amilyen a ma ifjúsága, olyan lesz a jövő. A jelen a jövő biztosítéka… Tegyünk tanítványokká minden népeket!Az ünnepi istentiszteleten az elmúlt év végén megtartott választások eredményét a választási bizottság elnöke, Páll László hirdette ki. Eszerint a Beregi Református Egyházmegye esperesi tisztségét a továbbiakban is Zsukovszky Miklós derceni lelkész tölti be. Molnár Sándor személyében újraválasztották az egyházmegye főgondnokát is. Nem történt változás a főjegyzői tisztségben sem: a lelkészi főjegyző továbbra is Cseresznye Albert, a világi főjegyző Barna György. Ifj Halász Dezső tölti be továbbra is a lelkészi, Gogola István pedig a világi tanácsbíra jogkörét. Az egyházmegyei közgyűlés ezúttal Kacsó Géza bátyúi lelkészt és Gyurkó Miklóst, a presbiterszövetség elnökét választotta jegyzővé. „Mivel Ő, a Szent hívott el titeket, magatok is szentek legyetek” – helyezte Péter első levelének 15. versét az újonnan megválasztott egyházmegyei tanácstagok szívére a beiktatás szolgálatát végző Zán Fábián Sándor püspök. Majd a tanácstagok eskütételére került sor.

A beiktatást követően Bacskai József ungvári magyar főkonzul köszöntő beszédében hangsúlyozta: Magyarország figyel a kárpátaljai magyarokra, s az itteniek is többször bebizonyították, hogy tudnak segíteni az anyaországiaknak. Ennek ékes bizonyítéka a Derceni Önkéntes Tűzoltóság segítségnyújtása a dunai árvizek idején (ezért a magyar miniszterelnöktől a Polgári Magyarországért Díjat vehették át). A főkonzul nagyra értékelte azt a munkát, amit a Kárpátaljai Református Egyház végez a kárpátaljai magyarság megmaradása érdekében. „Az Úré a dicsőség, de az önök munkája nélkül nem valósultak volna meg az álmok” – fogalmazott a főkonzul.

Az alkalom végén Orosz Nikoletta saját versével kérte Isten áldását az újonnan megválasztott tisztségviselők szolgálatára.

A beiktatási istentisztelet végén a helybéli önkéntes tűzoltóság meglepetéssel készült: a laktanya előtt felsorakozott minden tűzoltó- és mentőautó, s a templomból kivonuló tömeg előtt Zsukovszky Miklós önkéntes tűzoltóparancsnok Gulácsy Lajos nyugalmazott püspöknek – aki a napokban töltötte be 90. életévét – átadta azt az oklevelet, mellyel tiszteletbeli tűzoltóvá fogadták.

A derceniek ezúttal is bizonyítottak: vendégszeretetük határtalan

Marton Erzsébet

 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.