Mikulás-csomag Budapestről

2014. Dec 11., szerző: Adminisztrátor

…és az emberekhez jóakarat!

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) az idei Adventben négymillió forint értékű ajándékcsomagot juttatott el kárpátaljai gyerekekhez.

Szász Jenő, az NSKI elnöke másfél éve munkálkodik a nemzetegyesítés ügyén. A kutatóintézet munkatársaival már tavaly eldöntötték, hogy Karácsony közeledtével maguk is ajándékcsomagokat készítenek, amit határon túli gyerekekhez fognak eljuttatni. Úgy határoztak, hogy a Kárpát-medence e szögletében élő gyerekeket fogják megajándékozni. Így Mikuláskor útra is keltek, hogy célba juttassák az ajándékcsomagokat. A Kárpátaljai Református Egyházzal vették fel a kapcsolatot, melynek irányítása alatt fogyatékkal élő, illetve gyermekotthonokban nevelkedő gyerekek vehették át az ajándékokat.

Idén pontban december 6-án érkezett az NSKI Mikulása a református püspöki hivatalban őt váró gyerekekhez. A fiatalok énekszóval vártak a Mikulás és a kíséretében érkező Krampusz megjelenésére. Néhányan verssel is készültek, amit a fehér szakállú örömmel fogadott. Csak ezután került sor a névre szóló ajándékok átadására.

Zán Fábián Sándor püspök szerint ez az esemény több volt annál, mint hogy valaki ad és valaki kap, azt jelképezte, hogy létezik az összefogás, az összetartozás, és van egy teremtő Isten, aki bennünket megtart, és rólunk gondot visel, szeretetével táplál. A püspök reményét fejezte ki afelől, hogy a ma szerzett élmények, felnőtt korban a gyermekeket is jóindulatra biztatják majd. Jézus megszületésekor így hangzott a mennyei örömhír: „Dicsőség a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jóakarat.” Ezt a jóakaratot tapasztalhattuk meg ma ebben a közösségben. Legyünk mi is olyan emberek, akik ezt az akaratot birtokoljuk és tovább is visszük, hogy Isten nevére mindenkor dicsőség térjen! – hangzott el az egyházi elöljáró köszöntőjében.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által elkészített ajándékok száma idén kibővült – tudtuk meg Szász Jenőtől, az intézet vezetőjétől. A közel nyolcvan gyermeken túl, akik a püspöki hivatalban kaptak ajándékot, a beregszászi 6-os iskola kétszáz tanulója is részesült a távolról érkezett Mikulás ajándékaiból. Ezenfelül idén nemcsak a gyerekek kaptak csomagot, hanem szüleik is. Ők egy alapélelmiszerekből álló válogatást vihettek haza. Szász Jenő szerint ez a segíteni akarás egyfajta késztetésként kell, hogy éljen egyik magyarban a másik iránt. Hiszen, mint fogalmazott, ha egy külhoni magyar találkozik egy másik külhoni magyarral, még bensőségesebb, szorosabb az együttérzés megtapasztalása. Székelyföldről érkezvén, Budapesten keresztül Beregszászra az ember hazaérkezik a Kárpátok lábához, és ugyanazt a ragaszkodást, szeretetet, szerénységet, a lélekből áradó melegséget tapasztalja, illetve azt a fajta együttérzést, amit mi, külhoni magyarok az anyaország iránt táplálunk – fogalmazott az NSKI vezetője.

Az ünnepségen Nagy Béla, a KRE főgondnoka hálát adott Istennek az adventi együttlétért, és köszönetet mondott a bőkezű adományokért.

Az ajándékátadásra elkísérte a kutatóintézet munkatársait Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnökasszonya, valamint Mélykúti Ferenc, a beregszászi magyar külképviselet vezető konzulja.

-sk-

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.