Keresztyén orvosok találkozója

2014. Dec 08., szerző: Adminisztrátor

Immáron közel két évtizede annak, hogy a Keresztyén Orvosok Kárpátaljai Egyesületének (KOKE) az adventi időszak kezdetére időzített évzáró közgyűlése a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánius Gyermekotthonban kerül megrendezésre. Ez a szép hagyomány az idén sem szakadt meg, s a megye különböző felekezeteihez tartozó orvosait tömörítő szervezet tagjai az első adventi vasárnapot megelőző szombaton a gyermekotthon nagytermében tartották meg éves találkozójukat.

koke

Elsőként dr. Oroszi Pál, a KOKE elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd a közel 70 leánygyermeknek otthont adó intézmény két lakója magyarul és ukránul mondtak el egy-egy adventi verset, és meggyújtották a díszes adventi koszorú első gyertyáját. A Bibliában nem kevesebb, mint 377-szer, különböző változatban ismétlődő szó, a dicsőség magyarázata volt a fő témaköre az erre az alkalomra elkészített két lelkészi előadásnak. Először id. Pocsai Sándor református lelkész, a Csongori Szenvedélybetegek Mentő Missziós lelkipásztora tartotta meg előadását, amely az Isten szeretetének és dicsőségének csodálatos megéléséről szólt. Igemagyarázatában a Máté evangéliuma 6. részének 13. verséből vett idézetből – „… mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség…” – arról beszélt, hogy minden csodálatos földi jelenségért egyedül az Istené a dicsőség. koke_2

 

Ezt követően Snep Román munkácsi római katolikus plébános előadása hangzott el a hála és dicsőség témakörének magyarázatáról és értelmezéséről. Dr. Vaczkó László, a KO­KE titkára bemutatta a jelenleg 115 tagot számláló egyesület új tagjait, majd sajnálattal konstatálta, hogy az idén tavasszal esedékes szakmai konferenciát nem tudták megtartani. Az erre az alkalomra felkért külföldi előadók a háborús ukrajnai helyzetre való tekintettel nem vállalták a Kárpátaljára való utazást.

koke_3

A közgyűlés végeztével a gyermekotthon vezetője, Katkó László mutatta be a jövőre fennállásának 20. évfordulóját ünneplő intézményt, amelynek az elmúlt közel két évtized alatt 118 lakója volt. A gondoskodó szeretetnek köszönhetően közülük 17-en mentek férjhez, 18 gyermeket örökbe fogadtak, többen egyetemen, gimnáziumban folytatják tanulmányaikat.  A bemutatást követően a gyermekotthon lakói szívet-lelket melengető verses-zenés előadással kedveskedtek a vendégeknek, amelyek közül az adventi időszakhoz jól illő Jézus születésének bemutatását szemlélő színdarab aratta a legnagyobb elismerést. A hagyományoknak megfelelően az ilyenkor a tagsági díjakból és személyes adományokból befolyt pénzösszeget a tagság az idén is felajánlotta a gyermekotthon fenntartására. Cserébe a gyermekek személyesen készített adventi és karácsonyi ajándékcsomaggal kedveskedtek a doktoroknak. Az áldásokban gazdag összejövetel közös imával és ebéddel ért véget. (jakab)

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.