Testvérek között

2014. Oct 20., szerző: Adminisztrátor

Évek óta kiváló kapcsolatot ápol egymással a gönci és a kárpátaljai munkácsi református gyülekezet. Vegyeskaraik rendszeresen próbálnak együtt, és több közös fellépésen is túl vannak már. Legutóbb a gönci református templomban adtak ízelítőt repertoárjukból.

A munkácsi vegyeskar először a kárpátaljaiak református himnuszát mutatta be három szólamban. A „Mindig velem, Uram...” kezdetű éneket a Liszt Ferenc-díjas Berkesi Sándor dolgozta át. „A gönci kórus többször járt Munkácson, mi azonban most először vendégeskedtünk náluk. Úgy érkeztünk, mintha hazajöttünk volna, hogy meglátogassuk testvéreinket” – számolt be élményeiről a karvezető.

Varga Ildikó hozzátette, hogy sokat köszönhetnek testvérgyülekezetüknek: segítettek kórusok megújításában, kottákat adtak és képzéseket szerveztek számukra, így fejlődhetett a gyülekezet magját képező közösség, illetve mélyült a gönciek és a munkácsiak kapcsolata.

A két vegyeskar Csomós Józsefné lelkipásztor vezetésével zsoltárokat, feldolgozásokat énekelt a folytatásban és most először a 372. dicséret is szerepelt a műsorszámok között. A karvezető érdeklődésünkre elmondta, hogy a lassan húsz éve működő gönci vegyeskar közösségépítő erő a gyülekezetben, elért eredményeiket a kitartó munkának, az összetartásnak és a próbán kívüli baráti kapcsolatoknak köszönhetik.

Taraczközi Gerzson igehirdetésében arról beszélt, hogy a média által manipulált információs társadalomban nehéz különbséget tenni jó és rossz között. Eredendően hajlamosak vagyunk a rosszra, és sokszor nem a szeretet lelkülete munkálkodik bennünk. Isten szava azonban megszólít, vezet, és utat mutat számunkra, általa a testté lett ige betölti szíveinket, és jó gyümölcsöket teremhetünk életünkben – hangsúlyozta a munkácsi lelkész.

Csomós József református püspök rávilágított, hogy a baráti kapcsolatokon és a magyarságon túl a testvériség, az egy Atyához való tartozás az, ami összeköti a göncieket és a munkácsiakat. „Ezt a kapcsot semmi nem szakíthatja szét, semmilyen társadalmi vagy gazdasági vihar és nehézség, sőt ezek adnak új feladatokat számunkra. Így köszöntelek benneteket itthon, a gönci gyülekezetben, mint egy családnak a tagjait.”

Kojsza Péter

Forrás: tirek.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.