Kárpátalja adta a kovászt a Magyarok Kenyeréhez

2014. Aug 20., szerző: Adminisztrátor

Korinek László pécsi jogászprofesszor kezdeményezésére három esztendővel ezelőtt indult az az egész Kárpát-medencére kiterjedő kezdeményezés, melynek végeredményeként az aratás után a régió minden, magyarok által lakott részéből összegyűjtött búzát megőrölték, s abból megsütötték a Nemzet Kenyerét. Az augusztus 20-i ünnepségeken ezt, és a nemzet lisztjéből sütött cipókat kínálták a résztvevőknek. A megmaradt őrleményt pedig odaadták a Böjte Csaba által működtetett dévai Szent Ferenc Alapítványnak, illetve ezen intézmény nehéz sorsú növendékeinek. Ebben az évben a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon is kap a búzából, illetve az őrleményből.

A Nemzet Kenyere az összetartozást, az összefogást, a szolidaritást szimbolizálja. Kárpátalja már a kezdetek kezdetén bekapcsolódott a mozgalomba. A kárpátaljai gazdák idén több mint négy tonna búzával járultak hozzá az akcióhoz, melyet augusztus 10-én ünnepélyes keretek között öntöttek össze a nagydobronyi gyermekotthonban.

kenyér

Idén az a megtiszteltetés érte vidékünket, hogy mi adjuk hozzá a kovászt is. A választás ezúttal Verbőcre esett, ahol augusztus 14-én hálaadó istentisztelet keretében Zán Fábián Sándor megáldotta a Gál Gabriella által készített kovászt, melyet másnap útnak is indítottak Magyarországra.

k.e.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.