Vakációs Bibliahét Rafajnán

2014. Jul 24., szerző: Adminisztrátor

2014. július 14-18. között Vakációs Bibliahetet szerveztünk Rafajnaújfalui Református Gyülekezetben. A gyerekekből idén sem volt hiány, mivel olyan nap is előfordult, hogy az óvodásokkal és munkatársakkal együtt hetvenen voltunk. Ami nem kevés, mivel általános iskolánkban is kb. ennyi a tanulók létszáma.

A hittanos gyermekek ezt az alkalmat várják leginkább egész évben, és nagyon sokszor megkérdezik: Mikor lesz már? Miről lesz ott szó? Mit fogunk csinálni?

A hét témája a válaszút volt. Próbáltuk megmutatni a gyermekeknek, hogy melyik a rossz út és melyik a jó. Igyekeztünk rávezetni őket, hogyan választhatják a helyes utat, amikor különböző döntési helyzetekbe kerülnek. Hisz sok út, sok lehetőség van, mely közül lehet, sőt kell is választani. Általában mindig azt választjuk, ami nekünk a legjobb, vagy azt hisszük, hogy nekünk az lesz a legjobb. Azonban sokszor nem a jó utat, a jó lehetőséget választjuk. Van, hogy eltévedünk, és rossz úton megyünk, de ilyenkor is van, aki mellénk álljon és megmutassa mi a helyes, mi a jó. S ki az, aki ezt a legjobban tudja a számunkra? Nem más, mint a Mi, mennyei, szerető Atyánk.

A jó út nem csak a gyermekek előtt rajzolódhatott ki a hét folyamán, hiszen Istenünk arról is gondoskodott, hogy legyenek olyan konfirmált fiatalok, akik jönnek, vágynak és akarnak szolgálni Istennek, az egyházban a gyermekek között. Csodálatos volt azt látni és tapasztalni, hogy a kezdeti nehézségek ellenére az első megbeszélésen közel 15-en gyülekeztünk össze, és bár kissé félve, de telve vággyal és szeretettel a szívünkben dugtuk össze fejünket, tudásunkat, tapasztalatainkat és szervezkedtünk, rendezkedtünk, hogy minden szép rendben meglegyen a kezdéshez.

A hét minden napjának programja hasonló felépítésű volt, számos színes történettel, játékkal és előadással. Sokat énekeltünk minden nap, felidéztünk rég tanultakat, valamit új énekekkel is megismerkedtünk. Minden nap egy bevezető kerettörténettel kezdődött, mely szintén a jó és rossz út közötti választási lehetőséget mutatta be, valamint, hogy egyszerre nem járhatunk mindkettőn: vagy a világnak engedelmeskedünk vagy Istennek! A hét minden napján elhangzott egy bibliai történet, melynek során betekintést nyerhettünk Nóé, Gedeon, Ruth és Dávid életébe. A történethez és a nap témájához illő aranymondást választottunk, melyek megtanulásában a gyerekek nagyon szorgalmasnak bizonyultak. A játékok során próbáltuk rávezetni a gyerekeket az aznap tanultak alkalmazására, s szemmel láthatóan ezt mindenki nagyon élvezte. Istennek hála, az időjárás is kedvezett nekünk, így kint a szabadban játszhattunk és futkározhattunk kedvünkre. A gyülekezeti tagok is szeretettel vettek részt az előkészületekben. Nemcsak imádságban hordozták hetünket, de a mindennapi uzsonnáról is gondoskodtak, hogy ne csupán a lelkünket tápláljuk, hanem testünk se szenvedjen hiányt semmiben.

Ez az 5 nap rengeteg áldással telt, sok mindent tanultunk, és hisszük, hogy közelebb kerültünk Isten útjához mindannyian – kicsik és nagyok egyaránt. A záró alkalom most kivételesen nem pénteken este, hanem vasárnap, az istentisztelet részeként lett lebonyolítva. Ahol a gyülekezet tagjai, a nagyszülők a szülők is részt vettek és betekintést nyerhettek az együtt töltött napok szép, tanulságos, szeretetteljes perceibe, melyet nem csak szavakban és énekeken keresztül, de képekben is megtekinthettek. A záró alkalom végén fény derült a heti kvíz nyertesére is, aki átvehette az ajándékait, de a többi gyermeket is szerény ajándékkal leptük meg, hogy emlékezhessenek erre a VBH hétre is.

„Mert az Istennél minden lehetséges.” (Márk 10,27)

Gajdos Mónika (hitoktató, lelkipásztori munkatárs)

és Hegedüs Dalma (segítő)

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.