Azonos célokkal

2014. Apr 11., szerző: Adminisztrátor

Tárgyalás a KMKSZ és a KRE együttműködéséről

 

Brenzovics Lászlót választotta elnökévé 25. tisztújító közgyűlésén a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség március 29-én Ungváron. Dr. Brenzovics László akkor beszédében úgy fogalmazott, hogy a KMKSZ-nek rendeznie kell kapcsolatait a történelmi egyházakkal és a Kárpátalján működő társadalmi szervezetekkel. Ennek fényében április 7-én a református püspöki hivatalban találkoztak a szövetség, illetve a református egyház vezetői.


A tanácskozás után kérdeztük Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét.

 

–A közgyűlésen tartott beszédében úgy fogalmazott, hogy a hosszú távú célok változatlanok, inkább taktikai, illetve stílusbeli különbségek várhatók.

– Egy nem könnyű helyzetben került sor a tisztújításra. Akkor, amikor Ukrajnában válság van, minden elbizonytalanodott. Viszont a kárpátaljai magyarság azáltal is, hogy a KMKSZ-en belül demokratikusan lebonyolította választásokat, bizonyította élni akarását, és azt, hogy itt, Kárpátalján akar élni. A szövetség feladata, hogy megvalósítsa az érdekvédelmet, illetve értelmes célok mellett mozgósítsa a kárpátaljai magyarságot. Véleményem szerint a távlati célok ugyanazok maradnak: egy gyarapodó, fejlődő kárpátaljai magyarság megtartása szülőföldjén, minél szélesebb nyelvi, kulturális, oktatási, és minél szélesebb önkormányzati jogokkal.

– Azt is ön mondta, hogy rendezni kell a kapcsolatot a történelmi egyházakkal és a Kárpátalján működő társadalmi szervezetekkel.

– Amikor arról beszéltem, hogy stílus- és taktikai váltásra van szükség, azzal tulajdonképpen arra gondoltam - amiért most itt van a KMKSZ vezetése a református püspöki hivatalban -, hogy hosszas és mélyreható tárgyalást folytassunk. El fogunk menni a többi történelmi egyház vezetőihez is, és találkozni fogunk a társadalmi szervezetek képviselőivel. Hiszen ezek a célok közösen valósíthatóak meg. Senki sem lehet kizárólagos, senkinek nincs a zsebében a bölcsek köve, viszont együttműködve többet tudunk elérni. Végül is közöttünk ezekben a nagy kérdésekben nincsenek véleményeltérések, s ami kisebb konfliktusok, félreértések voltak, azokon túl kell lépni. Én remélem, hogy az alatt a néhány év alatt, ameddig én leszek a KMKSZ elnöke, sikerül majd egyesíteni a közös célok mellett a kárpátaljai magyarságot, és létrehozni egy olyan formát, egy olyan együttműködési keretet, ami előbbre viszi az ügyünket.

– Hogyan értékeli a találkozót? Milyen együttműködés lehet a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a Kárpátaljai Református Egyház között? – kérdeztük Zán Fábián Sándort, a KRE püspökét.

– A KMKSZ-nek és a KRE-nek közös céljai és feladatai vannak, azonos a tevékenységi területük. A mai megbeszélésnek azért örülök nagyon, mert most először tudtunk leülni, és olyan feladatokról beszélni, amit mindnyájan célunknak tekintünk, de a megvalósítást eddig mindenki egyedül próbálta meg elérni. Most eljött az a történelmi korszak, amikor együtt tehetünk közös céljainkért. A célunk az, hogy Kárpátalján jó legyen a magyaroknak, hogy itt jövőképük legyen, biztonságban érezzék magukat az emberek, és boldogan tudják megélni a mindennapjaikat. Nagyon sok olyan dolgot kell és lehet tennünk, amelyek ehhez a célhoz viszik közelebb az itt élőket. Közösen, együtt nagyon sok álmunk valósággá válhat.

Egyetértünk abban, hogy mire lenne szükségünk és mit kell ehhez tenni. Készséget és hajlandóságot látok arra, hogy megbeszéljük, hogyan fogjunk hozzá ehhez. Reménykedem abban, hogy a különböző kihívások, feladatok kapcsán munkaközösségek jöhetnek létre, amelyekben a református egyház képviselői is részt tudnak venni, és így a KMKSZ és a magyar történelmi egyházak egy egységes érdekképviseletként tudnak fellépni Kárpátalján. Ehhez minden lehetőséget adottnak látok, már csak rajtunk múlik, hogy ne rontsunk el semmit.

Egy nappal a magyarországi választásokat követően került sor a találkozóra. Arra kértük hát, Brenzovics Lászlót és Zán Fábiáűn Sándort, hogy röviden értékeljék a választási eredményeket, a határon túliak szerepét.

Brenzovics László:

– Nagyon fontos és tanulságos választások voltak ezek mindenki számára, az egész magyar nemzet és a kárpátaljai magyarság számára is. Hiszen egy válságos időszak után (vagy közben), amikor megszorításokra is szükség volt, a magyar választópolgárok kétharmaddal újraválasztották a Fidesz-KDNP kormányt. Eléggé kemény és határozott időszak volt az elmúlt négy év, amikor az első döntések egyike az állampolgárság kiterjesztése volt a határon túli magyarokra. 2002-ben a Fidesz kormány akkori bukásának egyik oka a határon túli magyarság intézményének a bevezetése volt, a Magyar Igazolványok kiosztása. Amikor azzal riogattak ugyanazok az emberek, akik most is indultak ellenük, hogy jön a 22 millió román, és elveszi a magyarországiak munkahelyét. Most pedig annak ellenére, hogy megadták a teljes jogú állampolgárságot, ugyanazok a választópolgárok visszaszavazták a kormányt, és nem volt kérdés a határon túli magyarságnak a kérdése. Nem volt kérdés az, hogy választhatnak-e vagy sem.

A magyarországi választások eredménye mindenképpen jelentős történelmi esemény emiatt az ok miatt is, és amiatt is, hogy először vehettek részt ezeken a határon túli magyarok. Mind a kettő pozitívan zajlott. Újraválasztották a kormányt, nemzeti programmal választották újra, a határon túli magyarság részt vett a választásokon, és ezzel kapcsolatban nem volt ellenvetés Európában, Nyugaton. A világ ezt a lehetőséget elfogadta. Ez a tény mindenképpen pozitív energiát kell adjon a világon bárhol élő magyarnak, mert újra van egy potens kormánya Magyarországnak, amelyik kétharmados alkotmányos erővel és bevallottan nemzeti programmal rendelkezik.

A Kárpátaljai Református Egyház püspöke a következőképen kommentálta a magyarországi választásokat.

– Én örülök annak, hogy a választások ilyen eredményt hoztak. Ez azt jelenti, hogy kétszer nagyobb esélye, lehetősége van a magyar állampolgárok által megválasztott politikai elitnek arra, hogy megvalósítsák azokat a terveket, amelyeket ismertté tettek, amelyekért már nagyon sokat küzdöttek, harcoltak és amelyekben már eredményeket is értek el. Ez a második ciklus az én meglátásom szerint olyan konkrét eredményekhez és változásokhoz vezethet, ami a magyarok kárpát-medencei egységét igenis megerősítheti, és ebben az egységben megerősödik a nemzet, a nemzet gazdálkodása és megítélése a szomszédos országok felől. Egyre bátrabban mondhatjuk ki azt, hogy nekünk is esélyünk van arra, hogy érezzük: jó magyarnak lenni. Egyre jobb kilátásai vannak a Kárpátalján élőknek, a gyerekeinknek. Valami megnyílt előttünk, amiért tehetünk, amiért van értelme itt dolgozni, itt megmaradni és építeni. Mert nemzetben gondolkodik a magyar kormány. Én szívemből gratulálni tudok a Fidesz-KDNP-nek, hogy azt, amit letettek az asztalra, érzékelte és értékelte a magyar társadalom.

Fábián Kata

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.