II. Pedagógus-találkozó Bereg megyében

2014. Apr 11., szerző: Adminisztrátor

A Kárpátaljai Református Egyház 2013-as családi csendesnapján külön a pedagógusok számára is készültek tematikus előadások, ahol a tanárok bizonyságtételeket hallottak arról, hogyan lehet keresztyénként tanítani, nevelni. Akkor több száz pedagógus vett részt az alkalmon, és a szervezők elhatározták, hogy valamilyen formában folytatni fogják a pedagógusok képzését. Hiszen az egyháznak vannak református iskolái, református tanárokkal, de rengeteg református tanár is van nem református iskolákban, akik ilyen jellegű továbbképzésen nem vesznek részt, ellenben keresztyénként maguk is gyakorolhatják a gyermekek hitre nevelését az osztálytermekben.

Szanyi György missziós lelkész állt ennek a kezdeményezésnek az élére, és már múlt ősszel Bereg megyében megszervezte a keresztyén pedagógusok bereg megyei találkozóját Balazséron. Uzsalyné Pécsi Rita magyarországi neveléskutatót hívta meg előadóként erre az alkalomra, aki nagy sikert aratott a hallgatók körében.

Az első alkalom hozta maga után a másodikat. 2014. március 23-án ismét találkoztak a pedagógusok Balazséron, Pécsi Rita pedig folytathatta előadássorozatát. Ezúttal két nagy témát jártak körül. Beszéltek a 6-10 évesek életfeladatairól, hogy melyek azok a legfontosabb testi, lelki, szellemi teendők, amit egy ilyen korú gyerek körül feltétlenül meg kell tenniük az őket körülvevő felnőtteknek. A másik nagy gondolatkör pedig a belső döntés képességének, készségének kinevelése volt. Mert a nevelés végső célja az, hogy ne tömegembereket neveljünk, akiket a világ sodrása bármikor magával ragadhat, hanem hogy elérjük azt a szintet, amikor már a gyermek saját meggyőződésként választja a jobbik utat, ami Isten előtt kedves.

A hitre nevelésről Pécsi Rita elmondta, hogy annak, akinek van hite és szeretne hitre nevelni, minden életkorban törődni kell ennek a fejlesztésével. A hitre nevelésért véleménye szerint nem csak imádkozni kell, mert ez is nagyon fontos, de lehet érte nagyon sokat tenni is, viszont mint mindent, ezt is tanulni kell.

S. K.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.